De Vallfogona a Sant Joan de les Abadesses per la Creu de Can Civat i el GR3a

L’excursió que us proposem permet gaudir d’esplèndides vistes a les valls de Vallfogona i de Sant Joan les Abadesses i als cims del Taga i Serra Cavallera. Són poc més de 7 quilòmetres que es fan perfectament en dues hores i mitja. Només els dos primers són de pujada per pista. La caminada continua baixant primer lleugerament i després amb diversos pendents fins a Sant Joan. Antigament, quan s’anava a peu a tot arreu, els vallfogonins estaven molt més avesats a anar a Sant Joan que ara, i ho feien saltant la serra del Pollastre, en lloc de voltar per Ripoll, com ara es fa en cotxe.

Barraca dels Plans d’en Mir

Sortim de Vallfogona per la Plaça de la Salut (on hi ha el pla d’Itinerànnia R4) direcció Riudaura pel camí ral. Enfilem pel camí empedrat que passa pel costat del Reliquier i Sant Julià i entre les cases de can Giralt i la Rectoria Vella a les Domes. Just llavors arribem a la carretera N-260. La travessem tot agafant la carretera formigonada que puja, per sobre el dipòsit municipal d’aigua, cap a Puigsec. Passem per sota la casa de can Civat, per les ruïnes de can Riera i després pel costat de cal Fadrinet i can Guixera. Anem deixant el poble a la nostra dreta, avall, i anem veient  les cases de Veïnat Amunt. Deixem el trencant de can Feliu i, uns metres després, també la pista formigonada. Agafem la carretera de terra (amb un filat gruixut) a la nostra esquerra. La pujada es va fent pronunciada però gaudim de vistes aèries del poble de Vallfogona i la part central de la vall. Trobem una branca però seguim per la més dreta que ens arriba al cim. Just al tombar de vessant, veiem, en una roca a l’esquerra, una creu de ferro que indica que som a la Creu de can Civat. Aquí trobem les marques grogues i blanques del PR-C59. 

Vista de Sant Joan, el Taga i la serra Cavallera des de la Creu de Can Civat

El cim de la serra del Pollastre mirant al nord ens ofereix un nou espectacle: la vall de Sant Joan de les Abadesses al primer terme a la fondalada, presidida per Taga i Serra Cavallera amb Ogassa i Surroca. Fetes panoràmiques de rigor, prenem el PR-C59 per un corriol, a la dreta de la pista. Continuem per un ròssec ample, enmig del bosc de pins i per sender entre petites feixes, passant pel costat d’un font que molt sovint només és una mollera. Creuat un filat, el camí entra en una antiga carretera herbada just als Plans d’en Mir, una gran pastura amb un barraca de pedra seca al mig. Ara es veu Sant Amant, el Taga i Serra Cavallera perfectament. Continuem per la pista de terra fins al coll de les Fonts de n’Orri (pal Itinerànnia R5). 

Vista de Vallfogona tot pujant el camí de la Creu

Ara comencem a trobar les marques blanques i vermelles del GR3 i el seguim baixant per corriol, a la dreta de les pistes de terra. La baixada és ràpida entre pins i també alguns faigs fins a travessar una pista i entrar en un nou camp de pastura que voregem per la dreta. De nou al bosc, el corriol continua baixant dret per un antic ròssec. Quan arribem a una nova pista de terra la prenem a l’esquerra fins a trobar la pista formigonada de Samala a l’alçada de can Jombi. Ara ja continuem pel formigó, tot passant pel collet del Vent per sota la casa de les Llances avall fins entrar a Sant Joan per la zona de la Plana del Molí. Un cop creuat el pont de la Plana sobre la riera d’Arçamala arribem a la plaça del Monestir i el Palau de l’Abadia.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*